2017/01/19

Akiktől nem kell tartanod




Áldozat és áldozat között óriási különbségek vannak, ezt talán már Te is tapasztaltad. Van, aki padlóra kerül, de egyből feláll, megrázza magát, majd folytatja az útját. Mások lent maradnak, szenvednek egyedül, vagy másokat is bevonva, aztán egy idő után szép lassan, de biztosan kimásznak a mélypontról. Megint mások lent maradnak, és nincs az az ember, nincs az a természeti erő vagy isteni csoda, amelynek hatására bármit is változna az életük. Mert ők maguk nem változtatnak.
A jellegzetes áldozattípusok közül többel már Te is biztosan találkoztál. Először nézzük a legveszélytelenebbeket: azokat, akik a legkisebb hatással vannak a segítőik és a környezetük életére. Ők a magányos áldozatok. Nem azért szenvednek, hogy felhívják magukra a figyelmet, hanem egyszerűen így alakult az életük, és nem tudtak még mit kezdeni vele.
Nem akarják terheli a környezetüket, ezért magukba zárkóznak, és vagy a megoldáson dolgoznak, vagy helyzetükbe beletörődve áldozatként élik tovább az életüket. Megpróbálhatsz nekik segíteni, de sok esetben el sem fogadják, amikor pedig igen, általában akkor sem ők nyújtják a kezüket, csak engednek a szeretetteljes noszogatásnak. Nem céljuk, hogy visszahúzzanak, és legfeljebb csak rövid időszakokra igényelnek az átlagosnál több törődést és figyelmet.
A magányos áldozatok sok esetben introvertált emberek, ezért nem jó, ha rájuk próbálod erőltetni a segítségedet. Ha tényleg fontos számodra, akinek segíteni akarsz, akkor fogadd el, hogy számára viszont nem mindig segítség az, amit Te annak hiszel. De még így is nagyon sokat számít neki már annak tudata is, hogy ott vagy. Ezért azzal teszel a legtöbbet érte, ha biztosítod róla, hogy számíthat rád, és rendszeresen, de nem nyomulva felajánlod a segítségedet. Amikor tényleg tudsz segíteni, azt úgyis jelezni fogja.
magaba_roskad
Az előzőhöz hasonló csoport a magányos vesztesek csoportja. Velük is hasonlóan érdemes viselkedned, csak náluk azért sokkal nehezebb a dolgod, mert nekik a hitük is elveszett. Míg az előző csoportba tartozó emberek csak átmenetileg vannak padlón, addig a magányos vesztesek lehet, hogy így élik le az egész életüket. Úgy tudsz nekik segíteni, hogy megpróbálod visszavezetni őket ahhoz a belső tűzhöz, ami bennük is megvan, csak eltemették mélyre. Nagyon mélyre. Ne a Te hitedet próbáld átadni nekik, mert az nem valószínű, hogy sikerülni fog, hanem abban segíts, hogy megtalálják a sajátjukat.
 Írta:       


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése