2017/01/19

Akiket kerülj el nagyon messziről


Vannak olyan emberek, akiktől jobban teszed, ha menekülsz. Látszólag segítséget kérnek Tőled, valójában azonban belőled táplálkoznak. Az energiádból, a szeretettedből, és mindabból, amit értük teszel. Nem úgy, mint egy lelkileg egészséges ember, akinek hasznos pluszt adhatsz a figyelmeddel, hanem ezek az emberek szó szerint abból élnek, hogy elveszik tőled, amid van. Kifacsarnak, amennyire csak tudnak.
Az egyik ilyen csoportot az energiavámpírok alkotják. Ők azok az emberek, akik amikor csak tehetik, rád akaszkodnak, rád öntik a saját életük problémáit, de semmilyen megoldási javaslatodra nem nyitottak. Azt akarják, hogy lásd, ahogy szenvednek, sajnáld őket, és kizárólag nekik add az összes energiádat és figyelmedet.
Észre sem veszed, és pillanatok alatt Te magad is áldozattá válsz. Az ő áldozatukká. Amikor velük töltetsz együtt időt, soha nem feltöltődve távozol, hanem mindig fáradtan és kimerülten. Sokat adsz, de vissza vagy csak nagyon keveset kapsz, vagy semennyit. Az ilyen embereknek fel sem tűnik, mit tesznek. Természetesnek gondolják központi szerepüket, és másokra egyáltalán nincsenek tekintettel, csak fürdőznek a saját problémáikban.
Őket egyféleképpen tudod hatékonyan kezelni: úgy, ha erősen korlátozod a kapcsolatotokat.
A találkozásaitok gyakoriságában és időtartamában, valamint a beszélgetéseitek témáiban egyaránt. Velük kapcsolatban neked kell meghúznod a határokat, mert ők nem fogják megtenni ezt.
Végül nézzük a legveszélyesebb csoportot. Ők a tettetett áldozatok. Egyáltalán nem szorulnak arra a segítségre, amit mondanak, egyszerűen csak a saját érdekeiket akarják érvényesíteni, és ehhez eszközként használnak másokat. Vannak köztük klinikai értelemben vett pszichopaták, és vannak olyanok is, akik mentálisan ugyan nem sérültek, de erkölcsileg tökéletesen értéktelenek.
sotet_arc
Mindkét csoportot nehéz kiismerni, mert az elején mindent megtesznek, hogy a közeledbe férkőzzenek, és szeretetet, vagy legalább szimpátiát csikarjanak ki belőled. Lehetőleg minél többet. A pszichopaták azért veszélyesebbek, mert az ő lelkiismeretükre nem tudsz hatni. Ami nincs, arra nem lehet hatni. Az erkölcsi nulláknál legalább van némi esély arra, hogy elszégyellik magukat, miután keresztülgyalogoltak rajtad. De azért erre se alapozz szerintem.
A tettetett áldozatok jó eséllyel soha nem fognak Téged embernek tekinteni – számukra mindig csak eszköz maradsz. Könnyen beleeshetsz a csapdájukba, és minél erősebb érzelmi kötődés alakult ki benned, annál nehezebb és fájdalmasabb lesz kimásznod belőle. De ha már legalább egyszer megtapasztaltál egy ilyen kapcsolatot, akkor sokkal hamarabb felismered, hogy újra egy hasonlóba kerültél bele. És miután felismerted, én azt javaslom, hogy az alábbi három lépésből álló stratégiát kövesd.
                                                   Menekülj. Menekülj. Menekülj.
Zárj le velük mindenfajta kapcsolatot. Teljesen. Végleg. Mert ha engedsz a már kialakult érzelmi kötődésednek, vagy a segítő hajlamodnak, akkor könnyen válsz a tettetett áldozat valódi áldozatává. Ez alól csak nagyon ritkán vannak kivételek. Nagyon kevés az olyan ember, aki miután eszközként használt Téged, meglátja benned az Embert, és önmagában az embertelenséget. A többség számára mindig is eszköz maradsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése