2013/07/24

Mától hőségriadó



Szerdán 0 órától péntek 24 óráig másodfokú hőségriadót rendeltek el. Tilos tüzet gyújtani. Vasárnap és hétfőn lesz a legmelegebb.
Az országos tisztifőorvos mától péntek éjfélig másodfokú hőségriadót rendelt el.
A riadót a várható napi középhőmérséklet, azaz az éjjel 2-kor, reggel 8-kor, délután 2-kor és este 8-kor mért hőmérsékletek átlaga alapján rendelik el. 25 fokos középhőmérséklet felett másodfokú, 27 fokos középhőmérséklet felett harmadfokú intézkedés lép életbe.
A kánikula a következő napokban tovább fokozódik. Ma már 34, a hétvégén 38 fok is lehet. Várhatóan vasárnap és hétfőn lesz a legmelegebb, a déli országrészben 38-40 fok is lehet.


Óvatosan az ablak mellett

Még az UV-védelemmel ellátott ablaküveg sem véd csak az UVB-sugarak ellen, az UVA áthatolhat rajta. Kutatások igazolják, hogy a hivatásos sofőrök körében gyakoribbak a fej, nyak és a kar bal oldalán kialakuló bőrrák. Ügyeljünk erre, és ha nem is áll módunkban UV-szűrővel ellátni az autó ablakát, használjunk fényvédő krémet.







                                                                  Az árnyék nem elég

A sugarak 50-90 százaléka visszaverődik a vízről és a homokról, ez ellen nem véd a strandon felállított napernyő sem. A felhők az UV-sugaraknak mindössze 20 százalékát nyelik el, tehát az árnyékben és borús időben ugyanúgy ajánlott a magas faktorszámú fényvédők használata.








          
  Újra itt a nyár – óvatosan a napozással!
Mindenki szeretne szép bronzbarnára lesülni, de ez egészségi szempontból nagy veszélyt jelenthet.
Nagy-Britanniában évente 65 ezer új bőrrákos esetet jelentenek, és a számok emelkednek. 1995 és 2000 között a rosszindulatú melanómával diagnosztizált betegek száma 24 százalékkal nőtt, és évente 1700-an halnak meg bőrrákban.

A fiatalok azonban, úgy tűnik, nem vesznek tudomást a kockázatokról. A brit rákkutató központ több mint 1800 embert vizsgált meg a napozási szokásaival és a kockázat felismerésével kapcsolatban.

A 16-24 évesek 70 százaléka mondta azt, hogy szeretne barna lenni, és mindössze 2-3 százalékuk volt tudatában annak, hogy milyen veszélyes a leégés.

Egy másik felmérés szerint a brit szülőknek több mint a fele beismerte, hogy gyermeke legalább egyszer életében már leégett a napon. Bár a gyermekkori leégés megduplázhatja a későbbi bőrrák kockázatát, a szülők 41 százaléka mondta azt, hogy szereti, ha a gyermeke barna, mert úgy egészségesebbnek néz ki.

 
 A napbarnított bőr azonban nem mindig az egészségről tanúskodik. Az UV-sugárzás igen nagy mennyiségű energiát tartalmaz, amely a bőrön áthatolva megváltoztatja a bőrsejtek szerkezetét. A legveszélyesebb az UVC-sugár, de ezt teljesen elnyeli a Föld felső légrétege. Az UVA és az UVB azonban bőrrákot okozhat, és a DNS-t is roncsolhatja.

A melanóma a leggyakoribb a 40-60 évesek körében, de jelentős számban betegszenek meg 35 év alattiak is. Korai felismerés esetén jó arányban gyógyítható, ezért fontos, hogy az alábbiakra figyeljünk.







Nem igyon a víz palackból, fertőzés veszély!  Friss citrom, vagy grapefruit lé fertőtlenít a vizet!
Túl lehűtőt ital-étel a szervezet megfázáshoz és vízhiányhoz vezet!


A csapból is már a vízivás fontossága folyik. A közelmúltban egy tanulmány azt állította, hogy a napi nyolc pohár víz csak városi legenda, egyénileg változó kinek mennyi vízre van szüksége. 
Legyen bár kevesebb a napi szükséglet, a legtöbb ember nem fogyaszt annyi vizet, amennyit szervezete igényelne.


11 ok, amiért fontos az elegendő mennyiségű vízivás
Izsák Adrienn, 2011. június 27
Az emberi szervezet megfelelő működéséhez létfontosságú az elegendő mennyiségű vízfogyasztás. Testünk az életkor előrehaladtéval egyre kevesebb vizet tartalmaz.
Egy csecsemőé 80%-ot, egy felnőtté 65-70%-ot, míg egy idős emberé már csak 50%-bán tartalmaz vizet. A vízfogyasztás mértékét több tényező befolyásolja: az életkor, a fizikai igénybevétel és a hőmérséklet.

Nyilván egy irodában dolgozó ember kevesebb folyadékot igényel, mint például egy aszfaltozó munkás. Ám általánosságban elmondható, hogy szervezetünk naponta 2-2,5 liter folyadékot igényel, nagy melegben vagy intenzív sportolás után akár 3-4 litert is. A legjobb, ha tiszta vízzel pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az is nagyon fontos, hogy különösen figyeljünk oda az idősekre és a gyermekekre, mert ők kevésbé érzik a szomjúságot, így könnyen kiszáradhatnak.

Az emberek többsége sajnos alábecsüli a vízivás fontosságát, pedig nagyon fontos, hogy beiktassuk a napi rutinunkba a fogyasztását. A legjobb módszer ennek kivitelezésére, ha nem várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, hanem óránként iszunk pár kortyot. Bárhova megyünk,  vigyünk magunkkal egy palack vizet és munka közben is tartsunk egyet az íróasztalunkon. 
Így mindig kéznél lesz és biztosan nem feledkezünk meg a napi mennyiség elfogyasztásáról!

 
 A dehidratáció, vagyis a kiszáradás egyértelmű jelei:
  • fejfájás
  • kimerültség
  • fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése
  • izomgörcsök
  • fogyókúrák hatékonyságának csökkenése
  • másnaposság, hiszen az alkohol vizet von el a szervezetből
Most pedig felsorolunk 11 jó okot arra, hogy miért érdemes elegendő mennyiségű vizet inni!
  1. Vérünk több, mint 80%-a vizet tartalmaz, ezért vízre van szüksége a vérkeringés megfelelő működéséhez és az új vérsejtek képzéséhez.
  2. Csontjaink több, mint 20%-a víz, így szükséges az egészséges csontsejtek képzéséhez .
  3. A vízbevitel megindítja a nyirokkeringést, így a szervezetbe került és ott keletkezett méreganyagokat, melléktermékeket és a felesleges folyadékot kitakarítja.
  4. A vese, a belek, a bőr és a tüdő megfelelő működését is biztosítja, mert ezek a szervek is részt vesznek a méreganyagok eltávolításában.
  5. A víz síkosítja az ízületeket, csökkenti az ízületi fájdalmakat és véd a porckopás ellen.
  6. Szabályozza az anyagcserét, ezáltal segít kordában tartani a testsúlyt.
  7. Szabályozza a testhőmérsékletet.
  8. A víz biztosítja agyunk és idegrendszerünk számára a megfelelő működést. Agyunk több, mint 75%-a víz, így elengedhetetlen a jó memória és az éles gondolkodás biztosításáért.
  9. Építi a szöveteket, segítségével jutnak el a létfontosságú tápanyagok az összes sejtünkhöz
  10. Lehetővé teszi a tápanyagok oldását, szállítását és felszívódását, ezáltal csökkenti a kiszáradás veszélyét.
  11. Szemünk több, mint 95%-bán tartalmaz vizet, tehát látásunk egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik a víz.




A tea - amellett, hogy igen népszerű ital, és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van .




Napi 3-5 csésze ellátja a szervezetet 100-150mg értékes antioxidánssal, ami elegendő mindenkinek, aki mellette bőven eszik vitamint is.





Bágyadtság, étvágytalanság, semmi vagy minimális életkedv: 35 fok felett még a legelszántabb nyárimádók is csökkentett üzemmódban működnek, legyen szó a napi teendők elvégzéséről vagy az olyan alapfunkciók ellátásáról, mint az evés-ivás. 
 Inkább friss zöldség-gyümölcs fogyasztása segít.


A nyári melegben a legtöbb ember étvágya csökken. Ennek oka, hogy a megnövekedett külső hőmérsékletben a szervezetnek nincs szüksége annyi táplálékra a hőmérséklete fenntartásához, mint nagy hidegben. Sőt, a feladat éppen a megemelkedett test hő csökkentése különböző módszerekkel (például izzadással). A tápanyagbevitel megemeli a testhőmérsékletet, egy 1984-es tanulmányban  például bebizonyították, hogy 50%-kal több kalória akár 47%-kal is megemelheti az étel termikus hatását.
Az étel termikus hatása azt jelenti, hogy a bevitt táplálékot a szervezet energia befektetés segítségével tudja csak lebontani és megemészteni. Egy másik, 1936-os kísérlet során kiderítették, hogy ha valaki marhahússal és paradicsommal zabálja tele magát, akkor az étkezés után egy órával is melegebb lesz a bőre 2 Celsius-fokkal. A nyári hőség alatt tapasztalt étvágycsökkenés tehát egyfajta védekező reakció a szervezet részéről. 


Összeszedtük a legnyáribb receptjeinket, hátha segítik a túlélést:

A leghasznosabb keverékek

A zöldségekben és gyümölcsökben megmaradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok, hasznos enzimek, ha nyersen csupán itallá turmixolod össze - és nem főzöd vagy párolod - őket, és ennek az italnak fogyasztásával elősegíted a jó emésztést, az enzimek gyorsabb felszívódását. Emellett a gyümölcslevek - ugyan savtartalmúak, de - emésztés után lúgos kémhatást fejtenek ki, ami helyreállítja a szövetek savbázis-háztartásának egyensúlyát.

A sárgarépa, zeller, petrezselyem leve nagyon ajánlott, és energiát adhat egy paradicsom-zöldpaprika turmix is - de természetesen bármilyen összetételű legyen is, a lé legjobb frissen, vagy néhány órán belül fogyasztva. Alapszabály azonban az, hogy a turmixgépben ne keverj össze gyümölcsöt és zöldséget - kivéve a sárgarépát és az almát, melyekhez minden társítható.



Ami a levek tisztító hatását illeti, a gyümölcsök közül ebből a szempontból nagyon ajánlott felhasználni almát, szőlőt, citromot, narancsot, grapefruitot, sárgadinnyét, körtét, epret; a zöldségek közül - az említett sárgarépán és zelleren kívül - céklát, uborkát, spenótot, vízitormát, káposztát. Fontos megjegyezni, hogy a vízhajtó hatású zöldség- és gyümölcslevek a vesék védelmét is szolgálják, mert jól átmossák ezt a szervet.
                    Vizet pótolni kell rendszeres vízivássál!