2016/09/22

Az Őszi gyógy kúrának része - szolárium.



A szolárium előnyei:
Segít megelőzni a csontritkulást:  Sok embernél a kor előrehalad tával a csontokban egyfajta fordított folyamat indul meg, melynek során a csont szerkezete fokozatosan elkezd leépülni. Ez a csontok instabilitását vonja maga után, így könnyebben bekövetkezik törés. A csontok épségének megőrzéséhez szervezetünknek szüksége van D-vitaminra, a szolárium jótékony hatása pedig abban rejlik, hogy D-vitamin termelésre ösztönzik szervezetünket, ezáltal pedig segít a csontritkulás megelőzésében.

Kedélyjavító hatás: Talán kissé furcsán hangzik, de néhány perc szolárium használat után még a hangulatunk is jobb lesz. Mivel az UV sugárzás növeli a teljesítőképességet, így a szolárium képes csökkenteni a fáradtságot, ezáltal pedig garantáltan jobb kedvre derít minket.

Jótékony hatást gyakorol a pattanásos bőrre: Ahogy a természetes napfény, úgy a szolárium is csökkenti a pattanások, aknék kialakulását, valamint segít megszüntetni azokat.


Immunrendszer erősítése: A szolárium jótékony hatást gyakorol a szív- és keringési rendszerre, csökkenti a vérnyomást, ezáltal pedig szerepet játszik az immunrendszer erősítésében is.

                  

D vitamin termelés

A D vitamin elengedhetetlen a jó egészséghez. A legtöbb európai túl kevés D vitamint kap, különösen a téli hónapokban, mivel ilyenkor a napfény kevés UV fényt tartalmaz. Egészségügyi tanulmányok bizonyították világszerte, hogy D vitaminnak milyen fontos szerepe van a megelőzésben:
  • a sejtek szintjén: mell-, vastagbél- és prosztata-rák,
  • a csontozat szintjén: osteoporosis, osteomalacia és combnyak-törés,
  • a szervek szintjén: magas vérnyomás, hypertensio, és szívbetegségek;
  • mentális szinten: SAD, pre-menstruációs szindróma, PMS, depresszió és általános közérzet;
  • auto-immun betegségek: sclerosis multiplex, 1. típusú diabetes, és rheumatoid artritis;
  • bőrproblémák: pl. psorisasis;
  • táplálkozási problémák;

A napfény a D vitamin legtermészetesebb és leghatékonyabb forrása

Orvosi és tudományos körökben egyöntetűen elfogadott tény, hogy az ember természetes állapotában a D vitamin 90 %-át a bőrön keresztül kapja, mégpedig a napfény által. Az ember úgy van „tervezve”, hogy csak 10 %-ot kapjunk táplálkozás által, tehát a napfény életfontosságú a számunkra oly szükséges D vitamin előállításában.
Manapság legtöbbünk mesterséges megvilágításban éli az életét, és nem részesülünk napfényben, melyet elődeink bőven élveztek a szabadban végzett munka folyamán. Ez nem segíti elő az optimális D vitamin szint fenntartását, és D vitamin raktárak építését, hogy a napsütésben szűkös téli hónapokra is kitartson. Megváltozott életvitelünk miatt legtöbbünk elégtelen D vitamin szinttel rendelkezik, még a tavaszi és nyári hónapok alatt is, nem beszélve a téli tartalékolásról. Ezért tanácsolnak elismert D vitamin szakértők legalább heti kétszeri ésszerű mértékű napozást, szoláriumozást.

                                   




Néhány tipp a szolárium helyes használatához:

- szolárium használat előtt távolítsuk el a sminket
- használjunk bőrradírt, mely eltünteti az elhalt hámsejteket, így egyenletesen barnulhatunk
- fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés veszélye
- szolárium használat után használjunk hidratáló krémet, mely megelőzi a bőr kiszáradását
- szoláriumosa alatt tartsuk csukva szemünket vagy használjunk védő szemüveget, mert az erős fény káros hatással lehet látásunkra és akár szemhályog kialakuláshoz is vezethet
- szoláriumban ne használjunk kozmetikumokat, mert akadályozzák az egyenletes barnulást és akár hegesedést is okozhatnak
- szolárium használat előtt minden ékszert távolítsunk el magunkról, mert azok hátráltatják az egyenletes barnulást, de ha átmelegednek akár meg is égethetjük a bőrfelületét.



                                       
                                       Nyomd a gombot  " RENDSZERES OLVASÁS"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése